To ciasto pachnie dzieciństwem. Kruche, maślane i z dżemem, znika zanim zdąży wystygnąć
Rozpływające się w ustach kruche ciasto z dżemem to mój pewniak. Często wracam do poniższego przepisu, ponieważ gwarantuje, że ciasto wyjdzie idealne. Przygotowanie tego deseru jest niezwykle proste, a smak wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Jaki dżem wybrać do kruchego ciasta?
Do poniższego przepisu pasuje każdy dżem o gęstej konsystencji. Doskonale sprawdzi się również gęsta marmolada, powidło lub konfitura. Ogromną zaletą przepisu jest możliwość dopasowania smaku nadzienia do swoich preferencji – możesz użyć zarówno słodkich, jak i kwaskowatych przetworów z własnej spiżarni lub ze sklepu. Polecam upiec kruche ciasto m.in. z dżemem z czarnej porzeczki, z ciemnych winogron, truskawkowym, powidłem śliwkowym, marmoladą wieloowocową, konfiturą z malin czy dzikiej róży. Zamiast przetworów możesz wykorzystać na nadzienie świeże owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, borówki.
Jak przygotować kruche ciasto z dżemem?
Kruche ciasto robię z mąki pszennej typu 500 i mąki krupczatki (proporcje: 1:1). Możesz użyć samej mąki pszennej lub krupczatki. Do ciasta dodaję zimne masło, zimne żółtka, cukier puder oraz odrobinę zimnej wody (możesz zastąpić ją zimną śmietaną 18%). Składniki szybko wyrabiam i schładzam ciasto w lodówce przez 1 godzinę lub w zamrażalniku przez 30 minut. 2/3 schłodzonego ciasta wykładam na dno formy, a resztę ścieram na tarce i wykładam na nadzienie.
Przepis: Kruche ciasto z dżemem
Maślane ciasto rozpływa się w ustach, a warstwa dżemu świetnie przełamuje jego smak.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 389 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 2 duże żółtka
- 1 łyżka zimnej wody
- sól
Na nadzienie:
- 300 g ulubionego dżemu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaNa stolnicy wymieszaj mąkę pszenną, mąkę krupczatkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodaj pokrojone w kostkę masło i połącz z suchymi składnikami, siekając nożem. Dodaj żółtka oraz zimną wodę i szybko wyrób jednolite ciasto. Uformowane w kulę ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki lub zamrażalnika.
- WykonanieŚredniej wielkości formę prostokątną, kwadratową lub okrągłą wyłóż papierem do pieczenia. 2/3 ciasta wyłóż na dno formy. Dodaj nadzienie i przykryj pozostałym ciastem, startym na tarce o dużych oczkach.
- PieczeniePiecz 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Kruche ciasto z dżemem można podawać bez dodatków oraz oprószone cukrem pudrem.
Opcjonalne dodatki do kruchego ciasta z dżemem
Smak prostego wypieku możesz zmienić, nie tylko nadziewając placek różnymi przetworami lub świeżymi owocami, ale także:
- dodając warstwę pysznej bezy – pianę z 3 białek, 2/3 szklanki cukru i 2 łyżek mąki ziemniaczanej wyłóż na dżem i przykryj startym na tarce ciastem (zamiast cukru i mąki ziemniaczanej możesz dodać do ubitych białek 1 opakowanie owocowego kisielu);
- smarując ciasto przed dodaniem dżemu roztopioną czekoladą;
- układając na dżemie kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady,
- posypując starte na tarce ciasto przed pieczeniem płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami,
- dodając do ciasta nieco kakao, cynamonu, mielonych goździków lub mieszankę przypraw korzennych.